erfgoedobject

Gesloten hoeve Hof van Lumen

bouwkundig element
ID
39122
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39122

Juridische gevolgen

Beschrijving

Het "Hof van Lumen" is een gesloten hoeve met witgekalkte volumes gegroepeerd rondom een geplaveide binnenplaats. Overluifelde inrijpoort. Boerenhuis van zeven traveeën met anderhalve verdieping, afgedekt met een zadeldak (pannen) op geprofileerde houten modillons bekroond met een ruiter, en daterend uit einde 18de eeuw. Ingeschreven steekboogvensters en -deur in vlakke omlijstingen van arduin met sponningprofiel. Achtergevel geritmeerd door vierkante venstertjes en een rechthoekige deur bekroond met ontlastingsboogjes van één rollaag. Zijgevel met aandak, vlechtingen en topstuk.

Hoeve-aanhorigheden zonder noemenswaardigheden tenzij het kruisbeeld tegen de zijpuntgevel aan de straatkant. Langsschuur onder zadeldak (pannen), gedateerd 1839. Schuurpoorten met bakstenen rondboog en houten latei.


Bron     : De Maegd C. & Van Aerschot S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2N, Gent.
Auteurs :  De Maegd, Christiane, Van Aerschot, Suzanne
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Gesloten hoeve Hof van Lumen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39122 (Geraadpleegd op )