is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve Hof van Lumen
Deze vaststelling is geldig sinds
is aangeduid als beschermd monument Gesloten hoeve Hof van Lumen
Deze bescherming is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve Hof van Lumen
Deze vaststelling was geldig van tot
Het "Hof van Lumen" is een gesloten hoeve met witgekalkte volumes gegroepeerd rondom een geplaveide binnenplaats. Overluifelde inrijpoort. Boerenhuis van zeven traveeën met anderhalve verdieping, afgedekt met een zadeldak (pannen) op geprofileerde houten modillons bekroond met een ruiter, en daterend uit einde 18de eeuw. Ingeschreven steekboogvensters en -deur in vlakke omlijstingen van arduin met sponningprofiel. Achtergevel geritmeerd door vierkante venstertjes en een rechthoekige deur bekroond met ontlastingsboogjes van één rollaag. Zijgevel met aandak, vlechtingen en topstuk.
Hoeve-aanhorigheden zonder noemenswaardigheden tenzij het kruisbeeld tegen de zijpuntgevel aan de straatkant. Langsschuur onder zadeldak (pannen), gedateerd 1839. Schuurpoorten met bakstenen rondboog en houten latei.
Bron: DE MAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2n, Gent.
Auteurs: De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Op de kabinetskaart van de Ferraris (circa 1775) ligt de hoeve binnen een omhaagd perceel aan een kruispunt in het centrum van het straatgehucht Sint-Leonard. Op de 19de-eeuwse kaarten was rondom de hoeve steeds een boomgaard aanwezig. Deze situatie is ongewijzigd gebleven.
Vandaag is de historische huiskavel van de hoeve nog steeds herkenbaar door de houtkant die de perceelsgrens markeert. De boomgaard is geleidelijk aan uitgedund maar nog steeds aanwezig.