Gesloten hoeve Hof van Lumen

Gemeente Galmaarden

• Adrescontrole Galmaarden (adrescontroles: 01-07-2007 - 01-07-2007).
  • Inventarisatie Galmaarden (geografische inventarisatie: 01-01-1975 - 31-12-1975).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve Hof van Lumen

is beschermd als monument Gesloten hoeve Hof van Lumen

Beschrijving

Het "Hof van Lumen" is een gesloten hoeve met witgekalkte volumes gegroepeerd rondom een geplaveide binnenplaats. Overluifelde inrijpoort. Boerenhuis van zeven traveeën met anderhalve verdieping, afgedekt met een zadeldak (pannen) op geprofileerde houten modillons bekroond met een ruiter, en daterend uit einde 18de eeuw. Ingeschreven steekboogvensters en -deur in vlakke omlijstingen van arduin met sponningprofiel. Achtergevel geritmeerd door vierkante venstertjes en een rechthoekige deur bekroond met ontlastingsboogjes van één rollaag. Zijgevel met aandak, vlechtingen en topstuk.

Hoeve-aanhorigheden zonder noemenswaardigheden tenzij het kruisbeeld tegen de zijpuntgevel aan de straatkant. Langsschuur onder zadeldak (pannen), gedateerd 1839. Schuurpoorten met bakstenen rondboog en houten latei.

Auteurs: De Maegd, Christiane & Van Aerschot, Suzanne