erfgoedobject

Kasteelhoeve

bouwkundig element
ID
39128
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39128

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteelhoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd monument Kasteeldomein van Steenhout
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Mooi complex van roosgeschilderde bakstenen gebouwen met gepikte plint onder zwarte pannen daken, gegroepeerd rondom een ruime geplaveide binnenplaats. In zijn huidig voorkomen daterend uit begin 19de eeuw doch met een oudere kern.

Overluifelde rondboogpoort in een vlakke omlijsting van arduin met imposten en sluitsteen; voetgangersdoorgang in een rechthoekige arduinen omlijsting.

Ruim boerenhuis van zeven traveeën met twee bouwlagen; de jaarankers 1654 wijzen op een oudere kern, aangeduid door de hoge uitstekende plint met kwarthol profiel van zandsteen en de twee traditionele schouwen binnenin.

De huidige gevelordonnantie met rechthoekige vensters met boven- en onderdorpels van arduin en de rechthoekige deuromlijsting van arduin, dateert uit de 19de eeuw.

Ertegenover, met een fries van rechte en overhoekse muizentand afgewerkte stal voorzien van rechthoekige deuren van arduin en steekboogvensters van baksteen.

Langsschuur voorzien van een poort naar het model van de inrijpoort naar het erf.

Karrenhuizen buiten het erf en een ommuurde moestuin.


Bron     : De Maegd C. & Van Aerschot S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2N, Gent.
Auteurs :  De Maegd, Christiane, Van Aerschot, Suzanne
Datum  :


Relaties

  • Is deel van
    Kasteeldomein van Steenhout


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Kasteelhoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39128 (Geraadpleegd op )