erfgoedobject

Gesloten hoeve Hof ten Berg

bouwkundig element
ID
39133
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39133

Juridische gevolgen

Beschrijving

Mooi ingeplante gesloten hoeve, waarvan de woning en de stallen opklimmen tot de tweede helft van de 18de eeuw doch de inrijpoort en de schuur dateren uit einde 19de eeuw.

Eénlaags boerenhuis van zeven traveeën afgedekt met een zadeldak (pannen) op arduinen modillons; bouwjaar 1771 aangegeven op een balk in de woonkamer. Gecementeerde voorgevel voorzien van beluikte steekboogvensters ingeschreven in een vlakke arduinen omlijsting, en van een gelijkaardige deur met sluitsteen en oculus; houten laadvenster. Bakstenen achtergevel met getraliede ingeschreven steekboogvensters van arduin met ontlastingsboog; rechthoekige deuromlijsting van arduin met een gedicht oculus van gesinterde steen.

Gecementeerde zijgevel met aandak en vermoedelijk vlechtingen. Stalvleugel afgedekt met een zadeldak (pannen) op arduinen modillons, voorzien van twee laadvensters; steekboogvormige of rechthoekige muuropeningen omlijst met arduin.


Bron     : De Maegd C. & Van Aerschot S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2N, Gent.
Auteurs :  De Maegd, Christiane, Van Aerschot, Suzanne
Datum  : 1975


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Gesloten hoeve Hof ten Berg [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39133 (Geraadpleegd op 26-02-2021)