erfgoedobject

Hoeve Hof ter Hagen

bouwkundig element
ID
39134
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39134

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Hof ter Hagen
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Gesloten hoeve met bakstenen gebouwen, uit einde 18de eeuw en 19de eeuw, gegroepeerd rondom een geplaveide binnenplaats. Inrijpoort onder houten latei met jaartal 1800, opgenomen in een dienstvleugel.

Imposant boerenhuis, in zijn huidige vorm met zeven traveeën en twee en een halve verdieping, met 19de-eeuws uitzicht en gecementeerde voorgevel; oorspronkelijk ging het vermoedelijk om een éénlaags dubbelhuis van vijf traveeën uit einde 18de eeuw dat naderhand werd vergroot. Beluikte rechthoekige vensters, sommige in vlakke arduinen omlijstingen. Gelijkaardig omlijste deur met houten tussendorpel; in de achtergevel, een ingeschreven steekboogdeur van arduin met ontlastingsboog.

In het verlengde, L-vormige stalvleugel onder zadeldak (pannen) met schild aan de straatkant, voorzien van uitgesneden dakmodillons; rechthoekige muuropeningen in vlakke arduinen omlijstingen onder ontlastingsboog.

Ertegenover, hogere stal met bouwjaar 1871 aangegeven door middel van baksteentoppen in de zijgevel; veldpoort met bakstenen steekbooglateien. Langsschuur voorzien van een inrit onder houten latei, ingeschreven in een bakstenen rondboog; vlechtingen, schouder- en topstuk en oculus.

Achter het boerenhuis een ommuurde moestuin.


Bron     : De Maegd C. & Van Aerschot S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2N, Gent.
Auteurs :  De Maegd, Christiane, Van Aerschot, Suzanne
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve Hof ter Hagen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39134 (Geraadpleegd op )