Gesloten hoeve Hof te Reepingen

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Vlaams-Brabant
Gemeente Galmaarden
Deelgemeente Vollezele
Straat Repingestraat
Locatie Repingestraat 1, Galmaarden (Vlaams-Brabant)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Galmaarden (actualisaties: 29-05-2006 - 29-05-2006).
  • Adrescontrole Galmaarden (adrescontroles: 01-07-2007 - 01-07-2007).
  • Inventarisatie Galmaarden (geografische inventarisatie: 01-01-1975 - 31-12-1975).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve Hof te Reepingen

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is beschermd als monument Gesloten hoeve Hof te Reepingen

Deze bescherming is geldig sinds 08-06-2009.

Beschrijving

Ruime gesloten hoeve, met gebouwen uit de 18de en de 19de eeuw, gegroepeerd rondom een geplaveide binnenplaats. In de afgesnuite hoek van het vierkante erf, een inrijpoort met zandstenen posten en houten latei met jaartal 1810.

Boerenhuis van zeven traveeën met verhoogde begane grond, afgedekt met een zadeldak (pannen), uit de 18de eeuw. Witgekalkte voorgevel op een gepikte plint, gemarkeerd door een fries van rechte en overhoekse muizentand, die voor een deel vervangen werd door een kwartronde daklijst. Vernieuwde vensters (circa 1800). Rondboogdeur met kwarthol beloop en negblokken, uitstekende imposten en een met druiplijst bekroonde sleutel. Bakstenen zijgevel, afgewerkt met hoekstenen, vlechtingen, top- en schouderstukken en voorzien van twee vensters waarvan de dubbele ontlastingsboogjes wijzen op kruiskozijnen. Stalvleugels afgewerkt met rechte en overhoekse muizentand; een deur met mijtervormige latei en een omlijsting van gebouchardeerde arduin, een tweede natuurstenen deur is bekroond met de gevelsteen "TODM 1767".

Langsschuur onder zadeldak (pannen) uit de 18de eeuw; baksteenbouw met plint en hoekstenen van zandsteen; rondbooginrijpoort bekroond met een wapensteen; in de langsgevel, een arduinen deur met mijterlatei.

Bron: De Maegd C. & Van Aerschot S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2N, Gent.

Auteurs: De Maegd, Christiane & Van Aerschot, Suzanne

Datum tekst: 1975

Relaties

maakt deel uit van Vollezele

Vollezele (Galmaarden)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.