erfgoedobject

Gesloten hoeve Hof te Reepingen

bouwkundig element
ID: 39140   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39140

Juridische gevolgen

Beschrijving

Ruime gesloten hoeve, met gebouwen uit de 18de en de 19de eeuw, gegroepeerd rondom een geplaveide binnenplaats. In de afgesnuite hoek van het vierkante erf, een inrijpoort met zandstenen posten en houten latei met jaartal 1810.

Boerenhuis van zeven traveeƫn met verhoogde begane grond, afgedekt met een zadeldak (pannen), uit de 18de eeuw. Witgekalkte voorgevel op een gepikte plint, gemarkeerd door een fries van rechte en overhoekse muizentand, die voor een deel vervangen werd door een kwartronde daklijst. Vernieuwde vensters (circa 1800). Rondboogdeur met kwarthol beloop en negblokken, uitstekende imposten en een met druiplijst bekroonde sleutel. Bakstenen zijgevel, afgewerkt met hoekstenen, vlechtingen, top- en schouderstukken en voorzien van twee vensters waarvan de dubbele ontlastingsboogjes wijzen op kruiskozijnen. Stalvleugels afgewerkt met rechte en overhoekse muizentand; een deur met mijtervormige latei en een omlijsting van gebouchardeerde arduin, een tweede natuurstenen deur is bekroond met de gevelsteen "TODM 1767".

Langsschuur onder zadeldak (pannen) uit de 18de eeuw; baksteenbouw met plint en hoekstenen van zandsteen; rondbooginrijpoort bekroond met een wapensteen; in de langsgevel, een arduinen deur met mijterlatei.


Bron     : De Maegd C. & Van Aerschot S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2N, Gent.
Auteurs :  De Maegd, Christiane, Van Aerschot, Suzanne
Datum  : 1975


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Gesloten hoeve Hof te Reepingen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39140 (Geraadpleegd op 08-12-2019)