erfgoedobject

Hoeve Schaliënhof

bouwkundig element
ID
39152
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39152

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Schaliënhof
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Gesloten hoeve met geplaveide binnenplaats, met oude kern uit de eerste helft van de 18de eeuw doch verbouwd.

Boerenhuis met één verdieping van acht traveeën en een zadeldak (kunstleien) met dakkapellen. Voorgevel met nieuw parement van 1942, rechthoekige vensters en een deur met smalle arduinen omlijsting. De achtergevel bewaart het oorspronkelijk baksteenmetselwerk, en links, twee kloosterkozijnen van zandsteen met negblokken en een ontlastingsboog van een rollaag (gedicht bovenlicht); een zandstenen deur met negblokken en geknikte korfbooglatei (verplaatste stijlen). Binnenin, moerbalken en een schouw met sterk geprofileerde volutenstijlen (einde 17de eeuw?); links en rechts, overwelfde kelders.

Recente stallen, met een hergebruikte rondboogdeuromlijsting van arkose. Langsschuur met bouwjaar 1810 op de houten schuurlatei.


Bron     : De Maegd C. & Van Aerschot S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2N, Gent.
Auteurs :  De Maegd, Christiane, Van Aerschot, Suzanne
Datum  : 1975


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve Schaliënhof [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39152 (Geraadpleegd op 23-06-2021)