Hoeve Hof ten Berg

Beschrijving

Mooi gelegen gesloten hoeve met prettig volumespel der witgekalkte gebouwen onder zadeldaken (pannen). Huidige gebouwen uit 18de en 19de eeuw doch oudere kern; archiefstukken uit de 16de eeuw bewaard door de huidige bewoners, in wiens familie de hoeve steeds bleef.

Geknikt boerenhuis met één verdieping (verhoogde begane grond) en zadeldak (pannen) op uitgewerkte modillons van hout, in kern opklimmend tot de 18de eeuw. In de voorgevel, rechthoekige vensters en deur; kelderdeur en -venster in de onderbouw. Achtergevel met een rondboogdeur van arkose met negblokken, imposten en sleutel; verhoogde begane grond van vier traveeën, waarvan twee voorzien van vensters en omlijstingen van gesinterde baksteen. In de gevelhoek, een eigenaardige, vermoedelijk omgekeerd ingemetselde wapensteen(?).

Stal in het verlengde onder zadeldak (pannen); baksteenbouw met rechthoekige deuren van arduin (einde 18de eeuw). L-vormige aanhorigheden van baksteen met zadeldak (pannen); rechthoekige muuropeningen (19de eeuw). Op de linkerzijde, ingekorte langsschuur met zadeldak, daar circa 45 jaar geleden het lemen gedeelte werd afgebroken.

Auteurs: De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne