Den Ghewaependen Leeuw

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Traditioneel diephuis

Beschrijving

Traditioneel diephuis genaamd "Den Ghewaependen Leeuw", van drie/twee traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen), gebouwd tussen 1559 en 1574. Gerestaureerd in opdracht van de heer F. Wautiez, naar een ontwerp door de architect Bart Van Aelst uit 1985, met ontpleisteren, herstel en aanvullen van het bak- en zandsteenparement, en reconstructie van de kruiskozijnen op begane grond en bovenverdieping. Een eerder restauratieproject in opdracht van Olav Tise naar een ontwerp door de architect F. Van Goethem uit 1979, werd in 1980 aangevat maar in 1981 gestaakt.

Manke trapgevel van respectievelijk vijf en negen treden met een overhoeks topstuk, in bak- en zandsteenbouw met kwartholle negblokken en resten van speklagen, verankerd door smeedijzeren muurankers. Telkens twee kruiskozijnen met vernieuwde kruismonelen en dorpels op begane grond en eerste verdieping. Rechthoekige deur met een gereconstrueerd bolkozijn als bovenlicht in de rechter travee. De tweeledige geveltop wordt geopend door een rechthoekig drielicht met lager middenluik, vernieuwde dorpels en druiplijsten. Opmerkelijk is het rechthoekige luik van de topgeleding, dat uitzonderlijk niet in de as van de gevel is geplaatst, geflankeerd door een zandstenen balkgat.

In het interieur werd op de constructieve delen van een balkenzoldering een papierbehang in zwartgeïnkte houtblokdruk uit de bouwperiode aangetroffen, met een ruitpatroon alternerend gevuld door lelie- en tulpmotieven binnen sierbanden.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 18#60691 en 18#65601.
  • KINT A. 1984: Onder het plafondbehang van de Bergstraat nr. 1: het oudste bekende portugees "Drakenspel"?, Bulletin van de Antwerpse Vereniging voor Bodem- en Grotonderzoek 1984.2, 17-22.
  • MACLOT P. & VAN DER WEE P. 1982: Wat er ons allemaal boven het hoofd hangt te Antwerpen.Papier "troef" in de Bergstraat 1, Bulletin van de Antwerpse Vereniging voor Bodem- en Grotonderzoek, 1982.7-8, 108-119.
  • MACLOT P. & AERTS W. 1982: Den Ghewaependen Leeuw, Bulletin van de Antwerpse Vereniging voor Bodem- en Grotonderzoek, 1982.7-8, 120-125.