Voormalige bedevaartkapel, ingeplant op een met groen begroeid heuveltje, waarvan de stichting zou opklimmen tot de 13de eeuw; de huidige constructie van baksteen met verwerking van arkoze dateert uit de 15de en 16de eeuw, doch werd aangepast in 1758 en onlangs gerestaureerd (1970).
Enkelvoudige beuk van drie traveeën uitlopend op een driezijdige apsis en voorafgegaan door een lager ingangsportaal met puntgevel. Leien zadeldaken en dakruiter, waarvan het speels karakter werd opgegeven bij de jongste restauratie.
Zuidgevel voorzien van drie steunberen en drie steekboogvensters (1758); sporen van een vroegere deur in de westtravee. Blinde noordmuur gestut door twee steunberen.
Een centrale steunbeer in de koorsluiting, die aanvankelijk verlicht was door middel van twee kleine spitsboogvensters, waarvan de noordelijke werd gedicht. Begin 17de eeuw gebouwd portaal met zadeldak, schouderstukken en aandak, en voorzien van een korfboogdeurtje met druiplijst.
Spitsbooggewelf met sober stucwerk gedateerd ANNO J 1758.
Mobilair. Houten Christus aan het Kruis, circa 1500; altaar met laat-renaissance-inslag, gedateerd Anno 1635 met wapenschild der plaatselijke heren (Taye).
- LEMAIRE R.M., persoonlijk archief.
- DE KEMPENEER J., De Kapel van de Woestijn te Gooik, in Brabant, 1971, nummer 3, p. 34-38.
- DE WEERDT L., De kapel van de Woestijn te Gooik, in Eigen Schoon en de Brabander, 1927-28, p. 45-60.