Traditioneel breedhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Traditioneel breedhuis

Beschrijving

Traditioneel breedhuis van drie/twee traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak, uit het vierde kwart van de 16de of de eerste helft van de 17de eeuw. Vanaf 1988 gerestaureerd in opdracht van K. Cornelis, naar een ontwerp door de architect Marcel Geens uit 1987, met ontpleisteren, herstel en aanvullen van het bak- en zandsteenparement, reconstructie van de kruiskozijnen. De reconstructie van de pui volgde na 1993.

Lijstgevel in bak- en zandsteenbouw met kwartholle negblokken, speklagen en steigergaten, verankerd door smeedijzeren muurankers. Gereconstrueerde pui met sokkel, middendeur en kruiskozijnen, ter vervanging van een klassieke houten winkelpui uit de vroege 20ste eeuw. Rechthoekige bovenvensters met ontlastingsbogen, vernieuwde dorpels en op de tweede verdieping kruismonelen. In de rechter travee, dakvenster met tuitgevel en schouderstukken, mogelijk de vereenvoudiging van een trapgevel, geopend door een rechthoekig venster en een balkgat.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 86#87215 en 86#87521.