Teksten van Traditioneel breedhuis

Traditioneel breedhuis ()

Traditioneel breedhuis van drie/twee traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), uit het vierde kwart van de 16de of de eerste helft van de 17de eeuw. Gerestaureerd in opdracht van Wim Baert, naar een ontwerp door de architect Luc Kooyman uit 1980, met ontpleisteren, herstel en aanvullen van het bak- en zandsteenparement, en reconstructie van de pui.

Lijstgevel in bak- en zandsteenbouw met kwartholle negblokken, speklagen en steigergaten, verankerd door smeedijzeren muurankers. Zware ontlastingsbogen met zandstenen sluitsteen boven de gereconstrueerde pui. Rechthoekige bovenvensters in verkleinende ordonnantie met vernieuwde dorpel en druiplijst. Gedichte steigergaten onder de eenvoudig geprofileerde daklijst. In de linker travee, getrapte dakkapel van vijf treden met schouderstukken, waarin een rechthoekig luik met druiplijst onder een balkgat.

Auteurs:  Braeken, Jo

Traditioneel breedhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit het vierde kwart van de 16de eeuw of de eerste helft van de 17de eeuw.

Gecementeerde en aangepaste lijstgevel voorzien van muurankers en met rechthoekige muuropeningen. Gedichte steigergaten onder de eenvoudig geprofileerde daklijst. Getrapte dakkapel met de bewaarde waterlijst boven het zoldervenster.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek