erfgoedobject

Verbrande hoeve

bouwkundig element
ID
39198
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39198

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Verbrande hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Omvangrijke hoeve met talrijke aanhorigheden, voor een deel in gesloten verband gegroepeerd rondom de binnenplaats. Het boerenhuis, van witgeschilderde baksteen en afgedekt met een zadeldak (zwarte pannen) voorzien van een alarmklok, klimt in kern op tot de tweede helft van de 18de eeuw, doch werd in de loop van de 19de eeuw verhoogd en verlengd. Steekboogvormige muuropeningen in geschilderde omlijstingen. Het gebouw haaks op de woning behoudt oudere elementen: twee vierkante vensters omlijst met negblokken en een deur van arkose. Recentere hoevegebouwen zonder noemenswaardigheden, tenzij het bouwjaar 1869 boven de initialen IBLMGVDP in gesinterde stenen aangeduid op de puntgevel van de schuur.

Mooie ligging.


Bron     : De Maegd C. & Van Aerschot S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2N, Gent.
Auteurs :  De Maegd, Christiane, Van Aerschot, Suzanne
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Verbrande hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39198 (Geraadpleegd op )