erfgoedobject

Hoeve Hof te Putbeek

bouwkundig element
ID
39202
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39202

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Hof te Putbeek
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Hof te Putbeek
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Ruime vierkantshoeve met gebouwen van baksteen gegroepeerd rondom een geplaveid erf, daterend uit einde 18de eeuw. Overluifelde inrijpoort onder houten latei. Boerenhuis van zeven traveeën onder zadeldak (pannen), gedateerd "JDG 1779" op het schildje van de deurlatei.

Gecementeerde baksteenbouw met verhoogde begane grond voorzien van een pui met dubbele trap en een kelderdeur onder de opkamer. Beluikte steekboogvensters ingeschreven in vlakke rechthoekige omlijstingen van arduin. Arduinen deuromlijsting met driehoekige latei (gedateerd schild) en kleine oculus. Een steekboogdeur van arkose in de bakstenen achtergevel.

Stallen, in het verlengde van het huis en in de vleugel ertegenover, voorzien van arduinen venster- en deuromlijstingen, uit einde 18de eeuw. Op de derde zijde, lage varkenshokken. Ertegenover, ruime langsschuur gedateerd "JDP 1790 JBV" op de latei van een arduinen deurtje in de langsgevel. Zijpuntgevel met vlechtingen en een schuurpoort onder de doorlopende houten latei van de inrit naar het erf; arduinen stijlen.


Bron: DE MAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2n, Gent.
Auteurs: De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve Hof te Putbeek [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39202 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Gemeente Gooik

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.