erfgoedobject

Parochiekerk Sint-Ursmarus

bouwkundig element
ID
39203
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39203

Juridische gevolgen

Beschrijving

Neogotische kerk opgetrokken naar ontwerp van architect Spaak, met wijzigingen van Noyer, gedateerd in het bouwopschrift: me aedificarunt/ E. Puyenbroeck Pastor/ et J.B. Seghers Burgmagister/ 1858.

Mobilair. Drie schilderijen uit 17de en 18de eeuw: een Heilige Ursmarus op het noordzijaltaar, een Aanbidding der Herders en een Opdracht in de tempel, in het koor; barokbeeld van de patroonheilige (17de eeuw) op het altaar; barokke zijaltaren en biechtstoelen (17de eeuw).


Bron     : De Maegd C. & Van Aerschot S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2N, Gent.
Auteurs :  De Maegd, Christiane, Van Aerschot, Suzanne
Datum  :

Aanvullende informatie

Het voormalige kerkhof werd geruimd in 1969. Een historisch grafkruis, vermoedelijk 18de eeuw, en de grafstenen van jonker Anthon van Flodorp (+1721) en E.H. Enricus Meeuws (+1743), bleven bewaard.
Auteurs : Mertens, Joeri
Datum:

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Parochiekerk Sint-Ursmarus [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39203 (Geraadpleegd op )