erfgoedobject

Parochiekerk Sint-Ursmarus

bouwkundig element
ID
39203
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39203

Juridische gevolgen

Beschrijving

Neogotische kerk opgetrokken naar ontwerp van architect Spaak, met wijzigingen van Noyer, gedateerd in het bouwopschrift: me aedificarunt/ E. Puyenbroeck Pastor/ et J.B. Seghers Burgmagister/ 1858.

Mobilair. Drie schilderijen uit 17de en 18de eeuw: een Heilige Ursmarus op het noordzijaltaar, een Aanbidding der Herders en een Opdracht in de tempel, in het koor; barokbeeld van de patroonheilige (17de eeuw) op het altaar; barokke zijaltaren en biechtstoelen (17de eeuw).


Bron: DE MAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2n, Gent.
Auteurs: De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Het voormalige kerkhof werd geruimd in 1969. Een historisch grafkruis, vermoedelijk uit de 18de eeuw en de grafstenen van jonker Anthon van Flodorp (+1721) en E.H. Enricus Meeuws (+1743) bleven bewaard.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Parochiekerk Sint-Ursmarus [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39203 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Gemeente Gooik

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.