erfgoedobject

Burgerhuis in neoclassicistische stijl

bouwkundig element
ID
3925
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/3925

Juridische gevolgen

Beschrijving

Burgerhuis in neoclassicistische stijl uit de eerste helft van de 19de eeuw. Het verhogen van de tweede, het toevoegen van de derde verdieping en het stucdecor gebeurden naar een ontwerp door de bouwmeester-steenkapper Marinus Van Dyck uit 1885, in opdracht van de herbergier L. ’t Sijen. Van Van Dyck zijn in Antwerpen bouwdossiers teruggevonden uit de jaren 1873 tot 1886.

Rijhuis met drie traveeën en vier bouwlagen, onder een zadeldak (nok parallel aan de straat). Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met hardstenen plint. Registers van rechthoekige deur- en vensteropeningen met lekdrempel, op de benedenverdieping gevat in een geprofileerde hardstenen omlijsting, op de bovenverdieping in een geriemde stucomlijsting met oren, een bewerkte sleutel en onderdorpel; gietijzeren parapetten. Gevelbeëindiging door een klassiek hoofdgestel met een houten kroonlijst op klossen.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1885#70.

Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/3925 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.