erfgoedobject

Neoclassicistisch burgerhuis

bouwkundig element
ID
3926
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/3926

Juridische gevolgen

Beschrijving

Neoclassicistisch burgerhuis gebouwd in opdracht van de heer Jacobs, naar een ontwerp door Franciscus De Wolf uit 1839. Van deze architect zijn in Antwerpen bouwprojecten teruggevonden uit begin jaren 1830 tot midden jaren 1850.

Rijwoning met enkelhuisopstand van drie traveeën en drie bouwlagen, oorspronkelijk onder een zadeldak. Van de oorspronkelijk bepleisterde en beschilderde lijstgevel, nadrukkelijk horizontaal geleed door entablementen, is het baksteenmetselwerk gedecapeerd, op een hardstenen plint. Registers van rechthoekige deur- en vensteropeningen, op de bovenverdiepingen gemarkeerd door geprofileerde, cordonvormende lekdrempels en fraaie ijzeren borstweringen. Het oorspronkelijk klassieke hoofdgestel met een houten kroonlijst op modillons is vernieuwd. Fraaie smeedijzeren inkomdeur in neorégencestijl uit de vroege 20ste eeuw.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1839#50.

Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Neoclassicistisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/3926 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.