Winkelhuis in neoclassicistische stijl

Beschrijving

Winkelhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van de rentenier Mertens, naar een ontwerp door de architect, aannemer en beeldhouwer Adolphus Kockerols uit 1894. Gelijktijdig kwam ook het aanpalende winkelhuis Janssens tot stand. Beide panden zijn omstreeks 1977 gesloopt voor een wooncomplex op de hoek van Braderijstraat, Oude Beurs en Wisselstraat. Van Kockerols zijn in Antwerpen bouwprojecten teruggevonden uit de jaren 1870 tot 1900.

Rijwoning van drie traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel, geblokt op de eerste verdieping, rust op een klassieke houten winkelpui. Registers van rechthoekige vensters in geriemde omlijsting op cordonvormende lekdrempels, op de bovenste verdieping gemarkeerd door spiegels met diamantkop op de borstwering. Een klassiek hoofdgestel met een houten kroonlijst en tandlijst op klossen vormt de gevelbeëindiging

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1894#1663.