Teksten van Winkelhuis in neoclassicistische stijl

Winkelhuis in neoclassicistische stijl ()

Winkelhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van de apotheker E. Janssens, naar een ontwerp door de architect, aannemer en beeldhouwer Adolphus Kockerols uit 1894. Gelijktijdig kwam ook het aanpalende winkelhuis Mertens tot stand. Beide panden zijn omstreeks 1977 gesloopt voor een wooncomplex op de hoek van Braderijstraat, Oude Beurs en Wisselstraat. Van Kockerols zijn in Antwerpen bouwprojecten teruggevonden uit de jaren 1870 tot 1900.

Rijwoning van twee traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel, met schijnvoegen op de eerste verdieping, rustte oorspronkelijk op een klassieke houten winkelpui. Registers van rechthoekige vensters in geriemde omlijsting op cordonvormende lekdrempels met onderdorpel, op de eerste verdieping gemarkeerd door diamantkoppen boven de latei en doorgetrokken waterlijsten. Een klassiek hoofdgestel met een houten kroonlijst en tandlijst op klossen vormt de gevelbeëindiging.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1894#1664.

Auteurs:  Braeken, Jo

Huis ()

Dit huis sluit aan bij nummer 7: analoge gevelopstand en -versiering, doch met verbouwde gelijkvloerse verdieping: pui voorzien van een faïence-bekleding.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek