erfgoedobject

Winkelhuis in eclectische stijl

bouwkundig element
ID
3929
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/3929
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Winkelhuis in eclectische stijl gebouwd in opdracht van de heer H. Huybrechts, naar een ontwerp door de architect Albert Arnou uit 1900. Omstreeks 1977 gesloopt voor een wooncomplex op de hoek van Braderijstraat, Oude Beurs en Wisselstraat.

Albert Arnou, die actief was vanaf zowat 1880 tot kort vóór de Eerste Wereldoorlog, bouwde tientallen huizen in Antwerpen waarvan een groot aantal in Zurenborg. Voor zijn belangrijkste realisaties paste hij zowel een gereserveerde neoclassicistische als een uitbundige neo-Vlaamserenaissance-stijl toe, of de klassiek geïnspireerde beaux-artsstijl.

Rijhuis van drie traveeën en vier bouwlagen onder een zadeldak. Lijstgevel met een kleurrijk parement uit baksteenmetselwerk, oorspronkelijk op een klassieke houten winkelpui. Axiaal-symmetrisch van opzet, wordt de opstand over de eerste twee verdiepingen gemarkeerd door een rondbogig spaarveld in de bredere middenas, en kolossale hoekpilasters. Registers van rechthoekige vensters op individuele of kordonvormende lekdrempels, bekroond door boogvelden waarin baksteenmozaïeken. Een klassiek hoofdgestel vormt de gevelbeëindiging, waarvan de fries is versierd met diamantkoppen, en de houten kroonlijst met tandlijst rust op modillons en hoekconsoles.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1900#802.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2018


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Winkelhuis in eclectische stijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/3929 (Geraadpleegd op 23-06-2021)