Teksten van Winkelhuis in eclectische stijl

Winkelhuis in eclectische stijl ()

Winkelhuis in eclectische stijl gebouwd in opdracht van de heer H. Huybrechts, naar een ontwerp door de architect Albert Arnou uit 1900. Omstreeks 1977 gesloopt voor een wooncomplex op de hoek van Braderijstraat, Oude Beurs en Wisselstraat.

Albert Arnou, die actief was vanaf zowat 1880 tot kort vóór de Eerste Wereldoorlog, bouwde tientallen huizen in Antwerpen waarvan een groot aantal in Zurenborg. Voor zijn belangrijkste realisaties paste hij zowel een gereserveerde neoclassicistische als een uitbundige neo-Vlaamserenaissance-stijl toe, of de klassiek geïnspireerde beaux-artsstijl.

Rijhuis van drie traveeën en vier bouwlagen onder een zadeldak. Lijstgevel met een kleurrijk parement uit baksteenmetselwerk, oorspronkelijk op een klassieke houten winkelpui. Axiaal-symmetrisch van opzet, wordt de opstand over de eerste twee verdiepingen gemarkeerd door een rondbogig spaarveld in de bredere middenas, en kolossale hoekpilasters. Registers van rechthoekige vensters op individuele of kordonvormende lekdrempels, bekroond door boogvelden waarin baksteenmozaïeken. Een klassiek hoofdgestel vormt de gevelbeëindiging, waarvan de fries is versierd met diamantkoppen, en de houten kroonlijst met tandlijst rust op modillons en hoekconsoles.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1900#802.

Auteurs:  Braeken, Jo

Twee lijstgevels ()

Twee lijstgevels in kleurige baksteen, respectievelijk drie en twee traveeën breed en met vier bouwlagen, in de eerste helft van de 20ste eeuw te dateren. Gevels verlevendigd door decoratieve aanwending van gekleurde bakstenen in ontlastingsbogen tympanen en zo meer. Nummer 13: verticaliserende compositie door hoekbanden en geaccentueerde middentravee. Rechthoekige vensters onder blinde segment- of rondbogen; kleurrijk blokverband op de borstwering en in het boogveld. Merkwaardige gevelbeëindiging: fries met diamantkoppen bekroond door kroonlijst met tandlijst en modillons. gesteund door eenvoudige hoekconsoles. Recent verbouwde begane grond (nummer 13 met bouwtoelating van 1900).

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers D2, 1900, Modern Archief 20.353, dossier 802.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek