erfgoedobject

Roosenhoet

bouwkundig element
ID
3931
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/3931
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

In kern traditioneel diephuis genaamd "Roosenhoet", "Mouwe in den Roosenhoet", "Mouwe", "den Cardinael", "den Cardinaelshoet", dat opklimt tot het vierde kwart van de 16de eeuw. Gesloopt en samen met het aanpalende “De Vijf Ringhen” heropgebouwd tot een meergezinswoning met artsenpraktijk, in opdracht van J. Van Broeckhoven, naar een ontwerp door de architect Roger Groothaert uit 1975. Het betrof een eigentijdse nieuwbouw in de stijl van de aanpalende Vleeshuiswijk, met reconstructie van de trapgevel van “De Vijf Ringhen” en de rondboogarcade op de binnenplaats van "Roosenhoet".

Overblijfselen van een bepleisterde en beschilderde lijstgevel van drie traveeën, waarvan de derde bouwlaag verwijderd werd samen met de achterbouw van het pand. Verbouwing uit het derde kwart van de 19de eeuw van een oudere kern die mogelijk uit 1577 dateert, aangegeven door de insteekverdieping. Licht verhoogde begane grond geritmeerd door een rondboogarcade met geprofileerde archivolten op pilasters. Decoratieve vrouwenhoofden als sluitsteen van de bovenlichten. Rondboogarcade van twee traveeën op een hardstenen Toscaanse zuil in de achterbouw.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 18#57481.

Auteurs: Plomteux, Greet; Goossens, Miek; Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Roosenhoet [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/3931 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.