erfgoedobject

Swerten Pot en Ceule

bouwkundig element
ID
3933
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/3933

Juridische gevolgen

Beschrijving

Twee traditionele diephuizen genaamd "Swerten Pot" of "Gulde Weerelt" (nummer 18) en "Ceule", "Cleyn Ceulen" of "Schilt van Ceulen" (nummer 20), gebouwd in 1577. Beide trapgevels werden gerestaureerd als onderdeel van het woonproject “De Zeven Schaken” op de hoek van Braderijstraat en Zilversmidstraat, naar een ontwerp door de architecten Driesen, Meersman en Thomaes uit 1999, uitgevoerd vanaf 2000. De werken betroffen het decaperen, herstellen en aanvullen van het bak- en zandsteenparement van de resterende vier bouwlagen, en de vrije reconstructie van de verdwenen geveltoppen.

Twee diephuizen van respectievelijk drie en vier traveeën en drie bouwlagen plus een insteekverdieping, onder een zadeldak (nok loodrecht op de straat, leien). Trapgevels van respectievelijk zeven en acht treden met overhoeks topstuk, uit bak- en zandsteen met speklagen, wigvormige ontlasting en kwartholle negblokken, verankerd door smeedijzeren muurankers. Hardstenen pui met lateien op kraagstenen in het rechter pand, later aangepaste hardstenen kozijnen op begane grond en insteek van het linker pand. Op de bovenverdiepingen registers van kruiskozijnen met druiplijsten en kwarthol geprofileerde posten. Rechthoekig drielicht en luik in de gereconstrueerde geveltoppen.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 86#990394; foto FOTO-OF#5261.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2018


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Swerten Pot en Ceule [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/3933 (Geraadpleegd op 08-05-2021)