Teksten van Swerten Pot en Ceule

Swerten Pot en Ceule ()

Twee traditionele diephuizen genaamd "Swerten Pot" of "Gulde Weerelt" (nummer 18) en "Ceule", "Cleyn Ceulen" of "Schilt van Ceulen" (nummer 20), gebouwd in 1577. Beide trapgevels werden gerestaureerd als onderdeel van het woonproject “De Zeven Schaken” op de hoek van Braderijstraat en Zilversmidstraat, naar een ontwerp door de architecten Driesen, Meersman en Thomaes uit 1999, uitgevoerd vanaf 2000. De werken betroffen het decaperen, herstellen en aanvullen van het bak- en zandsteenparement van de resterende vier bouwlagen, en de vrije reconstructie van de verdwenen geveltoppen.

Twee diephuizen van respectievelijk drie en vier traveeën en drie bouwlagen plus een insteekverdieping, onder een zadeldak (nok loodrecht op de straat, leien). Trapgevels van respectievelijk zeven en acht treden met overhoeks topstuk, uit bak- en zandsteen met speklagen, wigvormige ontlasting en kwartholle negblokken, verankerd door smeedijzeren muurankers. Hardstenen pui met lateien op kraagstenen in het rechter pand, later aangepaste hardstenen kozijnen op begane grond en insteek van het linker pand. Op de bovenverdiepingen registers van kruiskozijnen met druiplijsten en kwarthol geprofileerde posten. Rechthoekig drielicht en luik in de gereconstrueerde geveltoppen.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 86#990394; foto FOTO-OF#5261.

Auteurs:  Braeken, Jo

Voormalige huizen "Swerten Pot" modo "Gulde Weerelt" (nummer 18) en "Ceule", modo "Cleyn Ceulen", modo "Schilt van Ceulen", gebouwd in 1577.

Twee diephuizen, voormalige trapgevels, elk met drie traveeën en drie verdiepingen plus insteekverdieping, heden afgedekt door een plat dak. Onder de cementlaag schuilen zand- en baksteenbouwen in traditionele stijl waarvan de oorspronkelijke trapvormige top verwijderd werd. Vrij intact gebleven gekoppelde kruiskozijnen van de bovenverdieping, deels gedicht. Op de begane grond werden de kruisen evenwel uitgebroken. Deze verbouwing werd het sterkst doorgevoerd in nummer 20.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek