erfgoedobject

Hoeve Hof te Eekhout

bouwkundig element
ID
39347
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39347
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

"Hof te Eekhout" reeds vermeld in 1123, doch heden een gesloten hoeve met geplaveide binnenplaats, daterend uit de 18de eeuw en aangepast. Boerenhuis met anderhalve verdieping en zadeldak (pannen); aangepaste smalle vensters met boven- en onderdorpels van arduin en een rondboogdeur van zandsteen met sponning, neuten, imposten, sleutel en druiplijst (tweede/derde kwart 18de eeuw). Binnenin bewaren alle vertrekken de moerbalken; in het woonvertrek, met ingebouwd muurkastje en kapelletje van hout, werd de schouw van gesinterde steen verbouwd.

Ertegenover aangepaste stal waarin ongeveer 10-15 jaar geleden de drie oorspronkelijke rondboogdeuren van zandsteen werden weggekapt en vervangen door nieuwe muuropeningen. Kleinere haakse stal voorzien van drie rechthoekige deuren van arduin. Ertegenover langsschuur zonder noemenswaardigheden.


Bron: DE MAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2n, Gent.
Auteurs: De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve Hof te Eekhout [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39347 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.