Teksten van Samenstel van traditionele diephuizen

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/3937

Samenstel van traditionele diephuizen ()

Geheel van drie gekoppelde, traditionele diephuizen, samen zeven traveeën breed en twee bouwlagen hoog onder parallelle zadeldaken, uit de tweede helft van de 16de eeuw of eerste helft van de 17de eeuw. Antonis Verrept liet in 1848 de bovenvensters van de twee linker panden verlagen en van lekdrempels voorzien. Het rechter pand was in 1856 in opdracht van de heer Krugel verhoogd tot vier bouwlagen, met een neoclassicistische lijstgevel. Het geheel is ingrijpend gerestaureerd in opdracht van Marc Van Velthoven, naar een ontwerp door de architect Ferre Verbaenen uit 1995, uitgevoerd vanaf 1997. De gevelrestauratie betrof het ontpleisteren, herstellen en aanvullen van het bak- en zandsteenparement, en reconstructie van de getrapte geveltoppen, waarvan enkel de linker en de middelste gedeeltelijk bewaard waren.

Trapgevels van respectievelijk acht (linker pand) en vijf treden (midden- en rechter pand) met een overhoeks topstuk. Bak- en zandsteenbouw met speklagen, kwartholle vensterposten en negblokken, verankerd door smeedijzeren muurankers waaronder met gekrulde spie. Gereconstrueerde hardstenen pui en rondboogpoort op de begane grond. In het linker pand bleef de korfboogdeur in barokke hardstenen omlijsting uit de tweede helft van de 17de eeuw bewaard: geprofileerd beloop met imposten, sluitsteen, ingeschreven in een spiegelboogveld met gestrekte waterlijst. Register van aangepaste rechthoekige bovenvensters, in het linker en rechter pand met zandstenen posten en hardstenen dorpels, in het middenpand in hardstenen omlijsting. Door waterlijsten gemarkeerde, tweeledige geveltop in het linker pand, geopend door een rechthoekig drielicht met lager middenluik, latei op kraagstenen en druiplijsten, een rechthoekig luik en balkgat erboven. Eenledige geveltoppen met een rechthoekig luik en balkgat in het midden- en rechter pand.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1848#239, 1856#49 en 86#950807; foto FOTO-OF#5302.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Braeken J. 2018: Samenstel van traditionele diephuizen [online], https://id.erfgoed.net/teksten/297757 (geraadpleegd op ).


Traditioneel diephuis ()

Diephuis van het enkelhuistype, met drie traveeën en twee bouwlagen plus zolderverdieping opklimmend tot de tweede helft van de 16de eeuw of eerste helft van de 17de eeuw.

Verbouwde en gecementeerde trapgevel, met gedeeltelijk verwijderde top; toch is de oorspronkelijke ordonnantie van de bovengevel bewaard gebleven: gekoppelde vensters met doorlopende lekdrempels. Middenluik van de top met latei op consooltjes. Merkwaardige barokke deuromlijsting (tweede helft van de 17de eeuw), korfboog met sluitsteen en imposten, ingeschreven in rechthoekig kader met ingebogen hoeken; op de vlakke sleutel rust een strekse druiplijst waarboven bovenlicht, voorheen uitgewerkt als bolkozijn.


Bron: GOOSSENS M. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A., STEYAERT R., ILLEGEMS P. & DE BARSÉE L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3na, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Goossens M. 1976: Samenstel van traditionele diephuizen [online], https://id.erfgoed.net/teksten/3937 (geraadpleegd op ).