erfgoedobject

Hoevegebouwen

bouwkundig element
ID
39379
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39379
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Bij de kerk, voorheen semi-gesloten hoeve met geplaveide binnenplaats, daterend uit de 18de eeuw doch met wijzigingen. Boerenhuis ondergebracht in de L-vormige éénlaagse vleugel onder zadeldak (pannen). Voorgevel voorzien van een rechthoekige deur in een omlijsting van arduin en beluikte rechthoekige vensters met lateien en lekdrempels van arduin. In de zijgevel (Groenstraat), baksteenmetselwerk links verrijkt met hoekstenen van zandsteen; een houten kozijnvenster en smallere recente vensters (19de eeuw). Zijpuntgevel afgewerkt met vlechtingen, een bewaard schouderstuk en een houten kozijnvenster. Erfzijdegevel met verhoogde begane grond, steekboogvormige woonhuisdeur met druipende sleutel en, links in het verlengde, vijf staldeuren met steekbooglateien en negblokken van zandsteen (tweede helft 18de eeuw); nieuwe schuurpoort met hergebruikte zandsteenblokken in de posten. Rechts, in de hoek, dienstgebouwtje onder lessenaarsdak (pannen) met een houten kozijnvenstertje en een afdak (pittoresk volumespel). Overigens nog een losstaande stal en dienstgebouw uit de 19de eeuw.


Bron: DE MAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2n, Gent.
Auteurs: De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoevegebouwen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39379 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.