erfgoedobject

Traditioneel diephuis

bouwkundig element
ID
3938
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/3938

Juridische gevolgen

Beschrijving

Traditioneel diephuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak (nok loodrecht op de straat, pannen), uit de tweede helft van de 16de eeuw.

Gekaleide, bak- en zandstenen trapgevel van zeven treden met topstuk, verankerd door smeedijzeren muurankers, herhaaldelijk aangepast zoals de verschillende ontlastingsbogen getuigen. Rechthoekige vensters met negblokken: de hardstenen lekdrempel en latei met ontlastingsboog zijn 19de-eeuwse verbouwingen van de oorspronkelijke kruiskozijnen. Tweeledige top gemarkeerd door doorlopende waterlijsten, die de overhoekse fioelen onderling verbinden. Vrij intacte muuropeningen: rechthoekig drielicht met lager middenluik, latei op kraagstenen en druiplijsten, waarboven een rechthoekig luik en een balkgat. Rechthoekige deur in hardstenen omlijsting die uitloopt op een afgeschuinde witstenen plint; garagepoort in plaats van de twee benedenvensters.


Bron: GOOSSENS M. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A., STEYAERT R., ILLEGEMS P. & DE BARSÉE L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3na, Brussel - Gent.
Auteurs: Plomteux, Greet; Goossens, Miek
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Traditioneel diephuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/3938 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.