erfgoedobject

Pakhuis en werkplaats voor strohoeden

bouwkundig element
ID: 3940   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/3940

Beschrijving

Pakhuis en werkplaats voor strohoeden, gebouwd in opdracht van de heer J. Mathot, naar een ontwerp door de architect Henri Smits uit 1907.

Het pakhuis behoort tot de latere realisaties van Henri Smits, die eind jaren 1870 zijn debuut maakte. Tijdens een succesvolle loopbaan, vroegtijdig beëindigd door zijn overlijden in 1914, realiseerde de architect een groot aantal nieuwbouwprojecten in Antwerpen, zowel voor residentiële als bedrijfsarchitectuur. Van meet af aan paste hij in zijn ontwerpen simultaan zowel de conventionele neoclassicistische stijl als een meer pittoresk neotraditioneel idioom toe. Zijn eigen woning aan de Wapper uit 1897, is representatief voor deze laatste categorie.

Gebouw van twee traveeën en vier bouwlagen onder een plat dak. De gevel wordtgekenmerkt door een combinatie van gele, witte en rode baksteen, en door het koppelen van de twee traveeën onder een gemeenschappelijke ijzeren latei (I-balk met rozetten als bevestigingsbouten). Het interieur is op de gelijkvloerse verdieping volledig, en op eerste verdieping tot op halve hoogte met ceramiektegels bezet.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1907#1003.

Bron     : Goossens M.& Plomteux G. met medewerking van Linters A., Steyaert R., Illegems P. & De Barsée L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen 3NA, Brussel - Gent.
Auteurs :  Goossens, Miek, Plomteux, Greet
Datum  : 1976


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Pakhuis en werkplaats voor strohoeden [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/3940 (Geraadpleegd op 27-05-2020)