Traditioneel diephuis genaamd “’t Gulden Cruys”, van drie traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak (nok loodrecht op de straat, pannen), te dateren in 1599 (cf. recente gevelplaat). Het betrof oorspronkelijk een pand van vier traveeën, dat tot 1843 een eenheid vormde met het aanpalende Coppenolstraat 12. Dat jaar splitste de behanger Bernard Roefs het geheel op tot twee woningen, en wijzigde ingrijpend de ordonnantie van begane grond en bovenverdieping. De oorspronkelijke rondboogdeur met een bolkozijn als bovenlicht in de linker travee maakte plaats voor een gedeeld inkomportaal voor beide woningen. Verder werden de registers van gekoppelde kruiskozijnen verbouwd tot lager geplaatste rechthoekige vensters, en de sokkel waarin een bolkozijn ingekort en verlaagd.
De gecementeerde puntgevel zonder aandak, oorspronkelijk een trapgevel opgetrokken in bak- en zandsteenbouw, rust op een sokkel uit blauwe hardsteen. In de linker travee, rechthoekige portaal gevat in een vlakke hardstenen omlijsting, waarvan de gekoppelde houten inkomdeuren en bovenlichten met ijzeren roedeverdeling bewaard zijn. Verkleinende registers van rechthoekige vensters met hardstenen lateien en lekdrempels en eveneens behouden houten schrijnwerk. Alleen de ordonnantie van de tweeledige, door smeedijzeren muurankers verankerde geveltop is vrij gaaf bewaard, afgezien van de verdwenen waterlijsten, toegevoegde lekdrempels en 19de-eeuws schrijnwerk. Het eerste register wordt geopend door een drielicht, samengesteld uit kloosterkozijnen die een breder en lager geplaatst rondboogluik flankeren. Een rechthoekig luik met druiplijst en een balkgat doorbreken de topgeleding. Het houten vensterschrijnwerk
Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Braeken J. 2019: 't Ghulden Cruys [online], https://id.erfgoed.net/teksten/298952 (geraadpleegd op ).
Traditioneel diephuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen), uit de tweede helft van de 16de of eerste helft van de 17de eeuw. Gecementeerde puntgevel zonder aandak, aangepast in de loop van de 19de eeuw, onder meer in geveltop. Oorspronkelijke kruiskozijnen verbouwd tot rechthoekige vensters met lekdrempel. Alleen de ordonnantie van de top is vrij gaaf bewaard: kloosterkozijnen flankeren een breder en lager geplaatst rondboogluik. Houten vleugeldeur en bovenlicht met ijzeren roedeverdeling, gevat in een vlakke hardstenen omlijsting, uit de eerste helft van de 19de eeuw.
Bron: GOOSSENS M. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A., STEYAERT R., ILLEGEMS P. & DE BARSÉE L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3na, Brussel - Gent.
Auteurs: Plomteux, Greet; Goossens, Miek
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Goossens M. 1976: 't Ghulden Cruys [online], https://id.erfgoed.net/teksten/3941 (geraadpleegd op ).