Traditioneel breedhuis

Straat Coppenolstraat

• Actualisatie Antwerpen (actualisaties: 05-01-2006 - 05-01-2007).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Stadswoning

omvat de bescherming als monument Traditioneel breedhuis: voorgevel en daken
gelegen te Coppenolstraat 12 (Antwerpen)

Beschrijving

Diephuis met twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Na de recente verwijdering van de latere bepleistering, werd een zand- en baksteenbouw in traditionele stijl uit de 17de eeuw (1663, volgens recent aangebrachte smeedijzeren jaarankertjes op de borstwering) zichtbaar. De daklijst is onderbroken voor een hoog getrapt dakvenster, met twee rondboogvensters in een zandstenen omlijsting, onder een rechthoekig luik. Verbouwde rechthoekige vensters met overblijfselen van negblokken. De latei is ontlast door een bakstenen segmentboog. Storende regenpijpen. Zijgevel: puntgevel met aandak en schouderstuk.

Auteurs: Goossens, Miek & Plomteux, Greet