Teksten van Traditioneel breedhuis

Traditioneel breedhuis ()

Traditioneel breedhuis met twee traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat, pannen), te dateren in 1663. Het pand vormde tot 1843 een eenheid met het aanpalende "'t Ghulden Cruys". Dat jaar splitste de behanger Bernard Roefs het geheel op tot twee woningen, en wijzigde de ordonnantie van begane grond en bovenverdieping. De oorspronkelijke rondboogdeur van "'t Ghulden Cruys" maakte daarbij plaats voor een gedeeld inkomportaal, dat tot op vandaag beide panden ontsluit. Na het decaperen en herstellen van het bak- en zandsteenparement omstreeks 1975, werden smeedijzeren jaarankertjes aangebracht.

De lijstgevel, verhoogd met een getrapt dakvenster, is opgetrokken in bak- en zandsteenbouw met speklagen, steigergaten en een kwartholle daklijst, verankerd door smeedijzeren muurankers. Een kelderluik doorbreekt de sokkel uit blauwe hardsteen. Op de begane grond en bovenverdieping, in 1843 aangepaste, rechthoekige vensters met ontlastingsboog, een hardstenen latei en lekdrempel. Van de vroegere, gekoppelde kruiskozijnen zijn de kwarthol geprofileerde negblokken en de wigvormige ontlasting nog grotendeels bewaard. Het verstoorde metselwerk draagt wel de sporen van de ingreep. Het tweeledige dakvenster van vijf treden, met een top- en schouderstukken, wordt in het eerste register geopend door twee rondboogvensters met een kwartholle archivolt en negblokken. Een rechthoekig luik met kwartholle negblokken en een druiplijst doorbreekt de topgeleding, met hogerop een balkgat. Zijgevel: puntgevel met aandak en schouderstuk.

Auteurs:  Braeken, Jo

Traditioneel breedhuis met twee traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen). Na de verwijdering van de latere bepleistering omstreeks 1975, werd een bak- en zandsteenbouw uit de 17de eeuw (1663, volgens recent aangebrachte smeedijzeren jaarankertjes op de borstwering) zichtbaar. De daklijst is onderbroken voor een hoog getrapt dakvenster, met twee rondboogvensters in een zandstenen omlijsting, onder een rechthoekig luik. Verbouwde rechthoekige vensters met overblijfselen van negblokken. De latei is ontlast door een bakstenen segmentboog. Zijgevel: puntgevel met aandak en schouderstuk.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek