erfgoedobject

Jezuïetencollege

bouwkundig element
ID
39442
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39442

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als beschermd monument Jezuïetencollege
  Deze bescherming is geldig sinds

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Jezuïetencollege
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Halle
  Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Voormalig jezuïetencollege, heden stedelijke muziekacademie. Dubbelhuis van vijf traveeën met drie verdiepingen en een zadeldak, opgetrokken voor de sedert 1620 te Halle gevestigde Jezuïeten. Traditionele bak- en zandsteenstijl met barokinslag, gebouwd in 1650, naar het door letterstenen MDCL in de voorgevel aangegeven bouwjaar.

Traditionele afwerking der gevels: baksteenmetselwerk met zandsteenverwerking voor de plint, hoekblok en speklagen ter hoogte van de dorpels en middenkalven der kruiskozijnen. Barokke invloed in de opvatting van de middentravee; rondboogdeur in een geblokte omlijsting geflankeerd door zeilen die een entablement en gebroken fronton dragen; bolbekroningen flankeren het uitgewerkte bovenlicht; het middelvenster is voorzien van een gebroken fronton met medaillon.

Achtergelegen vleugel van twaalf traveeën, geritmeerd door kruisvensters, als in de voorgevel afgewerkt met een kroonlijst. Trapgevel van zeven trappen en topstuk, vertrekkend van volutes en schouderstukken; eenvoudige kruisvensters, en in de top, oculi, een rondboogvormig laadvenster en vierkante zoldervenstertjes. Achtergevel voorzien van zandstenen kloosterkozijnen, en voor een deel gebouwd op een oudere breukstenen plint met schietgat.

Restauratie in de periode 1973-74.


Bron     : De Maegd C. & Van Aerschot S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2N, Gent.
Auteurs :  De Maegd, Christiane, Van Aerschot, Suzanne
Datum  :


Relaties

 • Is deel van
  Stadskern Halle


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Jezuïetencollege [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39442 (Geraadpleegd op )