erfgoedobject

Winkelhuis in neoclassicistische stijl

bouwkundig element
ID
3945
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/3945

Juridische gevolgen

Beschrijving

Winkelhuis in neoclassicistische stijl op de hoek van Dries en Huikstraat, gebouwd in opdracht van de heer V. Heps-Mertens, naar ontwerp door Frans Claes uit 1886. Deze architect was in Antwerpen vermoedelijk actief van begin jaren 1880 tot omstreeks 1905. Hij liet een bescheiden, veeleer conventioneel oeuvre na, overwegend in neoclassicistische stijl.

Hoekhuis met drie bouwlagen onder een mansardedak (leien) met houten dakkapellen. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel van respectievelijk vijf, een en twee traveeën. Accent op de afgeschuinde hoektravee en beide aanpalende zijtraveeën: vlakke hoekpilasters, op de begane grond met verdiepte schachten en op de bovenverdieping in kolossale orde opgesteld. Rechthoekige vensters in geriemde omlijsting met sluitsteen. Hoektravee bijkomend geäccentueerd door een rechthoekig balkon met consoles en balustrade; overige borstweringen uitgewerkt als balustrade of verrijkt met spiegels. KLassiek hoofdgestel met een gekorniste houten kroonlijst op klossen.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1886#1465.

Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Winkelhuis in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/3945 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.