Teksten van Winkelhuis in neoclassicistische stijl

Winkelhuis in neoclassicistische stijl ()

Winkelhuis in neoclassicistische stijl op de hoek van Dries en Huikstraat, gebouwd in opdracht van de heer V. Heps-Mertens, naar ontwerp door Frans Claes uit 1886. Deze architect was in Antwerpen vermoedelijk actief van begin jaren 1880 tot omstreeks 1905. Hij liet een bescheiden, veeleer conventioneel oeuvre na, overwegend in neoclassicistische stijl.

Hoekhuis met drie bouwlagen onder een mansardedak (leien) met houten dakkapellen. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel van respectievelijk vijf, een en twee traveeën. Accent op de afgeschuinde hoektravee en beide aanpalende zijtraveeën: vlakke hoekpilasters, op de begane grond met verdiepte schachten en op de bovenverdieping in kolossale orde opgesteld. Rechthoekige vensters in geriemde omlijsting met sluitsteen. Hoektravee bijkomend geäccentueerd door een rechthoekig balkon met consoles en balustrade; overige borstweringen uitgewerkt als balustrade of verrijkt met spiegels. KLassiek hoofdgestel met een gekorniste houten kroonlijst op klossen.

Auteurs:  Braeken, Jo

Hoekhuis met drie bouwlagen onder pseudo-mansardedak (leien) met houten dakkapellen, uit 1886. Bepleisterde en beschilderde lijstgevels van respectievelijk vijf, een en twee traveeën met neoclassicistische inslag. Accent op afgeschuinde hoektraveeën en beide aanpalende zijtraveeën: vlakke hoekpilasters, op de begane grond met verdiepte schachten en op de bovenverdieping in kolossale orde opgesteld. Rechthoekige vensters in riemomlijsting met sluitsteen. Hoektravee supplementair geäccentueerd door rechthoekig balkon op consoles; overige borstweringen uitgewerkt als balustrades of verrijkt met spiegels. Gekorniste kroonlijst gesteund door klossen.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek