Mariabeeld

• is aangeduid als beschermd monument Mariabeeld

Beschrijving

Pand met traditionele kern op de hoek van Dries en Huikstraat, dat minstens opklimt tot de 17de eeuw. Op de hoek laatbarokke beeldengroep door de beeldhouwer Cornelis De Smet uit de tweede helft van de 18de eeuw. De staande Madonna geflankeerd door het kind rust op rijke globevormige sokkel met engelenhoofdjes, beschermd door een halfronde metalen luifel. De eerder verminkte beeldengroep (hoofd van het kind) werd in de jaren 1980 ernstig beschadigd bij de brand van het pand, en vervolgens ondergebracht in een stedelijke opslagplaats. De stralenkrans met zinnebeeldige duif en de smeedijzeren lichtarm met lantaarn waren al langer verdwenen. Het pand werd omstreeks 1990 gesloopt voor de bouw van een sociaal wooncomplex.

Auteurs :  Braeken, Jo