Mariabeeld ()

Pand met traditionele kern op de hoek van Dries en Leguit, dat minstens opklimt tot de 17de eeuw. Op de hoek laatbarokke beeldengroep door de beeldhouwer Cornelis De Smet uit de tweede helft van de 18de eeuw. De staande Madonna geflankeerd door het kind rust op rijke globevormige sokkel met engelenhoofdjes, beschermd door een halfronde metalen luifel. De eerder verminkte beeldengroep (hoofd van het kind) werd in de jaren 1980 ernstig beschadigd bij de brand van het pand, en vervolgens ondergebracht in een stedelijke opslagplaats. De stralenkrans met zinnebeeldige duif en de smeedijzeren lichtarm met lantaarn waren al langer verdwenen. Het pand werd omstreeks 1990 gesloopt voor de bouw van een sociaal wooncomplex.


Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Mariabeeld [online], https://id.erfgoed.net/teksten/297647 (geraadpleegd op ).


Beeldengroep ()

Gedecapeerde lijstgevel met oude kern. Op de hoek barokke beeldengroep met staande *Madonna met Kind (beschadigd) op rijke sokkel met engelenhoofdjes. Beeldhouwer is Cornelis De Smet (1742-1815). Beschermd door brede ronde luifel.


Bron: GOOSSENS M. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A., STEYAERT R., ILLEGEMS P. & DE BARSÉE L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3na, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Mariabeeld [online], https://id.erfgoed.net/teksten/3946 (geraadpleegd op ).