Herenhuis

Gemeente Halle

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Herenhuis

omvat de bescherming als monument Herenhuis: gevel
gelegen te Dekenstraat 20 (Halle)

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Halle

Beschrijving

Fraai herenhuis met Louis XVI-inslag, uit de tweede helft van de 18de eeuw. Dubbelhuis van vijf traveeën met twee bouwlagen en een zadeldak (pannen); baksteenbouw met gebruik van arduin. Voorgevel gevat tussen vlakke muurpilasters met ingediepte voegen en voorzien van een gelijksoortige plint.

Rechthoekige vensters in nauwelijks uitstekende omlijstingen, op de latei verfraaid met een bewerkte sluitsteen en festoenen. Rijker uitgewerkte middentravee: spiegelboogpoort met geprofileerd beloop, ingeschreven in een rechthoekige omlijsting voorzien van een sleutel met festoenen, loofwerk in de zwikken en een druiplijst die het versierd bovenvenster met uitgesneden balkon en flankerende volutes met bladwerk schraagt.

Auteurs: De Maegd, Christiane & Van Aerschot, Suzanne