erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID
39469
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39469

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • omvat de aanduiding als beschermd monument Herenhuis: gevel
  Deze bescherming is geldig sinds

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Halle
  Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Fraai herenhuis met Louis XVI-inslag, uit de tweede helft van de 18de eeuw. Dubbelhuis van vijf traveeën met twee bouwlagen en een zadeldak (pannen); baksteenbouw met gebruik van arduin. Voorgevel gevat tussen vlakke muurpilasters met ingediepte voegen en voorzien van een gelijksoortige plint.

Rechthoekige vensters in nauwelijks uitstekende omlijstingen, op de latei verfraaid met een bewerkte sluitsteen en festoenen. Rijker uitgewerkte middentravee: spiegelboogpoort met geprofileerd beloop, ingeschreven in een rechthoekige omlijsting voorzien van een sleutel met festoenen, loofwerk in de zwikken en een druiplijst die het versierd bovenvenster met uitgesneden balkon en flankerende volutes met bladwerk schraagt.


Bron     : De Maegd C. & Van Aerschot S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2N, Gent.
Auteurs :  De Maegd, Christiane, Van Aerschot, Suzanne
Datum  :


Relaties

 • Is deel van
  Stadskern Halle


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Herenhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39469 (Geraadpleegd op )