erfgoedobject

Gekoppelde neoclassicistische winkelhuizen

bouwkundig element
ID
3947
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/3947

Juridische gevolgen

Beschrijving

Geheel van drie gekoppelde, neoclassicistische winkelhuizen, volgens de bouwaanvraag uit 1859 opgetrokken in opdracht van de heer J. Veders. Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden.

Rijwoningen, samen vier traveeën breed en drie bouwlagen en een mezzanine hoog onder een zadeldak (nok parallel aan de straat, pannen). De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met hardstenen plint, wordt in de tweede travee gemarkeerd door een risaliet. Oorspronkelijk drie smalle, klassieke houten winkelpuien met zijportaal en tweelichtvitrine, pilasters en gekornist entablement. Deze flankeerden volgens spiegelbeeldschema de rechthoekige inrijpoort in het risaliet, gemarkeerd door een entablement op consoles en schamppalen. Registers van rechthoekige vensters in geriemde omlijsting op de door geprofileerde cordons gelede bovenverdiepingen. De eerste verdieping onderscheidde zich oorspronkelijk door deurvensters met een ijzeren borstwering vanaf de puilijst. Klassiek hoofdgestel met gelede architraaf, liggende mezzaninevensters en oorspronkelijk een gekorniste kroonlijst met tandlijst. Verbouwde pui.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1859#165.

Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gekoppelde neoclassicistische winkelhuizen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/3947 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.