erfgoedobject

Winkelhuis in neoclassicistische stijl

bouwkundig element
ID
3948
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/3948

Juridische gevolgen

Beschrijving

Winkelhuis in neoclassicistische stijl dat oorspronkelijk één geheel van twee gekoppelde panden vormde met het afgeschuinde hoekhuis Vrijdagmarkt. Opdrachtgever was de heer L. Van Boxelaer, de plannen werden in 1894 getekend door de architect Edmond J. Tyck, en het complex kwam tot stand in 1895. Het hoekhuis werd aan het einde van de Tweede Wereldoorlog vernield door een V1- of V2 inslag.

Edmond J. Tyck was in Antwerpen als actief vanaf de jaren 1880 tot aan de Eerste Wereldoorlog. Zijn belangrijkste werken waaronder het Gesticht Arthur Van Den Nest in de Blindestraat, realiseerde hij in de jaren 1900 voor het Bureel van Weldadigheid (huidige OCMW), in samenwerking met de architect Ferdinand Dermond.

Rijhuis van vier bouwlagen en twee traveeën, waarvan het oorspronkelijke zadeldak later is vervangen door een pseudo-mansarde. Eenvoudige bepleisterde en beschilderde lijstgevel met rechthoekige vensters in geriemde omlijsting, op kordonvormende hardstenen lekdrempels waaronder een paneeltje. De oorspronkelijke, klassieke houten bekleding van de winkelpui met zijdeuren is verwijderd. De opstand van het aanpalende, vijf traveeën hoekhuis beantwoordde aan hetzelfde ordonnantieschema, met de klemtoon op de afgeschuinde, door een balkon geaccentueerde hoektravee.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1894#2084.

Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Winkelhuis in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/3948 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.