erfgoedobject

Hotel De Gulden Hoorn

bouwkundig element
ID
39483
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39483

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is aangeduid als beschermd monument Hotel De Gulden Hoorn
  Deze bescherming is geldig sinds

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Halle
  Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Voormalig hotel met kern uit de 17de eeuw met een stilistische heterogeniteit die het resultaat is van verschillende verbouwingen gedurende de eeuwen.

Het hoekhuis is gelegen op de hoek van de Grote Markt en de Hoornstraat. Het is een onderdeel van een voorheen veel groter complex, in 1699 vermeld als hotel ‘de Gulden Hoorn’, waarnaar de aanpalende Hoornstraat werd genoemd. De opsplitsing van het complex in drie percelen dateert al van vóór 1774.

De woning werd in verschillende fasen opgetrokken met gebruik van bak- en kalkzandsteen. Het is een hoekhuis van drie traveeën breed en drie en een halve bouwlaag hoog afgedekt met een afgesnuit zadeldak. De fragmentarisch bewaarde hoekkettingen, negblokomlijsting en muizentandfries in de zijgevel wijzen mogelijks op een 17de-eeuwse kern. In dezelfde gevel verwijzen twee kleine vierkante vensters in een rechte kalkzandstenen omlijsting, een dichtgemetselde kelderdeur met steekboogomlijsting en een geprofileerde arduinen Louis XV-deur naar een verbouwing in de tweede helft van de 18de eeuw. De voorgevel werd in de loop van de 19de eeuw in classicistische geest verbouwd met de inbreng van grote rechthoekige vensters met doorgetrokken arduinen onderdorpels. Vermoedelijk werd de gevel toen ook bepleisterd. Op het gelijkvloers werd begin 20ste eeuw een winkelpui mat art-nouveau-inslag ingebracht. Het is een vijfdeling pui op een plint met spiegels, afgelijnd door gegroefde pilasters die een hoofdgestel dragen. De centrale beglaasde deur en de twee grote uitstalramen zijn versierd met art nouveau-motieven.

Bibliografie

 • Archief Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, DB000065, Woningen Grote Markt 15, beschermingsdossier (G. Paesmans 1993), doos 21.08 map 2252.
 • DE MAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2N, Gent.

Bron     : -
Auteurs :  Foubert, Annemie
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hotel De Gulden Hoorn [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39483 (Geraadpleegd op )