Voormalig hotel met kern uit de 17de eeuw met een stilistische heterogeniteit die het resultaat is van verschillende verbouwingen gedurende de eeuwen.
Het hoekhuis is gelegen op de hoek van de Grote Markt en de Hoornstraat. Het is een onderdeel van een voorheen veel groter complex, in 1699 vermeld als hotel ‘de Gulden Hoorn’, waarnaar de aanpalende Hoornstraat werd genoemd. De opsplitsing van het complex in drie percelen dateert al van vóór 1774.
De woning werd in verschillende fasen opgetrokken met gebruik van bak- en kalkzandsteen. Het is een hoekhuis van drie traveeën breed en drie en een halve bouwlaag hoog afgedekt met een afgesnuit zadeldak. De fragmentarisch bewaarde hoekkettingen, negblokomlijsting en muizentandfries in de zijgevel wijzen mogelijks op een 17de-eeuwse kern. In dezelfde gevel verwijzen twee kleine vierkante vensters in een rechte kalkzandstenen omlijsting, een dichtgemetselde kelderdeur met steekboogomlijsting en een geprofileerde arduinen Louis XV-deur naar een verbouwing in de tweede helft van de 18de eeuw. De voorgevel werd in de loop van de 19de eeuw in classicistische geest verbouwd met de inbreng van grote rechthoekige vensters met doorgetrokken arduinen onderdorpels. Vermoedelijk werd de gevel toen ook bepleisterd. Op het gelijkvloers werd begin 20ste eeuw een winkelpui mat art-nouveau-inslag ingebracht. Het is een vijfdeling pui op een plint met spiegels, afgelijnd door gegroefde pilasters die een hoofdgestel dragen. De centrale beglaasde deur en de twee grote uitstalramen zijn versierd met art nouveau-motieven.
Auteurs: Foubert, Annemie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Foubert A. 2013: Hotel De Gulden Hoorn [online], https://id.erfgoed.net/teksten/152116 (geraadpleegd op ).
Hoekhuis van drie en een halve verdieping en drie traveeën met een afgesnuit zadeldak (pannen), uit einde 18de eeuw. Baksteenbouw met verbouwde gevelordonnantie. In de zijgevel (Hoornstraat), werd, naast een spoor van een steekboogvormige kelderdeur, een zware Louis XV-deuromlijsting van arduin hergebruikt. In de voorgevel, een houten winkelpui met lichte Jugendstil inslag (eerste kwart 20ste eeuw).
Bron: DE MAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2n, Gent.
Auteurs: De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: De Maegd C. & Van Aerschot S. 1975: Hotel De Gulden Hoorn [online], https://id.erfgoed.net/teksten/39483 (geraadpleegd op ).