Neoclassicistisch winkelhuis

Beschrijving

Neoclassicistisch winkelhuis op de hoek van Eiermarkt en Sint-Pieterstraat, volgens de bouwaanvraag uit mei 1841 opgetrokken in opdracht van de juffrouwen Van Campen. In december van dat jaar werd een tweede bouwaanvraag ingediend voor het doortrekken van het balkon over de hoektravee. Uit geen van beide bouwdossiers vallen ontwerper of aannemer af te leiden. Smeedijzeren muurankers op de tweede verdieping zijde Eiermarkt wijzen op een traditionele kern die mogelijk opklimt tot de 17de eeuw.

Afgeschuind hoekhuis van negen traveeën en vier bouwlagen waarvan, onder een afgesnuit zadeldak (leien). De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rustte oorspronkelijk op twee klassieke, drieledige houten winkelpui met pilasters en entablement aan weerszij van de hoektravee, met een middenportaal zijde Sint-Pieterstraat. De begane grond en de entresolvormende lage eerste verdieping werden in de linker penant, de hoek- en de laatste twee traveeën belijnd door schijnvoegen. De opstand wordt gemarkeerd door het nagenoeg gevelbrede balkon op voluutconsoles van de tweede verdieping, oorspronkelijk met een ijzeren borstwering. Registers van rechthoekige bovenvensters, op de derde verdieping met individuele lekdrempels en onderdorpels. Van het oorspronkelijk klassieke hoofdgestel rest de houten kroonlijst op klossen. Verbouwde pui.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1841#147 en 1841#402; foto GP#3878.