Teksten van Kapel Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/395

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart ()

De neogotische kapel, gelegen in een bocht van de straat, werd in 1873 opgericht. Het is een voor een wegkapel wat groter, bakstenen gebouw van één travee met driezijdige sluiting. De voorgevel is tot aan de gevelpunt uitgewerkt met een in kruisverband uitgewerkt patroon van geglazuurde bakstenen. De zijgevels en twee vlakken van de driezijdige sluiting zijn geopend door spitsboogvensters waarvan die in de zijgevels met een bakstenen middenmoneel zijn onderverdeeld. De voorgevel heeft een hoge spitsboogvormige inkom met houten bovenlicht in de vorm van een driepas en een convex driehoekig gotisch venster in de puntgevel. Steunberen op de hoeken van voorgevel en driezijdige sluiting hebben witstenen afzaten. De bakgoot rust op twee kleine witstenen schouderstukken bij de hoeken van de voorgevel en op een tandfries dat rond de kapel en langs de puntgevel loopt. Een kleine dakruiter met kruis kraagt op de voorgevel uit. In 1973 werd de kapel grondig opgefrist en werd het steile zadeldak met kunstleien vernieuwd. In de kapel bevindt zich een neogotische gepolychromeerde calvarie.

Een kleine klok, genaamd 'Lippeke', in 1769 te Leuven door Andreas Van Den Gheyn vervaardigd, was tot 1861 in de toren van de oude kerk opgehangen, maar werd in 1976 na vervanging door een grotere klok in de nieuwe kerk aan de wijk Boskant in bruikleen gegeven. Deze klok werd opgehangen in een klokkentorentje dat hiertoe achter de kapel werd opgetrokken.


Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kapel Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart [online], https://id.erfgoed.net/teksten/170811 (geraadpleegd op ).


Kapel Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart ()

Neogotische kapel gelegen in een bocht van de straat, daterend uit eind 19de eeuw. Baksteenbouw van één travee met driezijdige sluiting. Tuitgevel met kruisjes in geglazuurde steen, uitlopend op een klokkenruitertje. Spitsboogvormige muuropeningen. Tweelichten met tracering van baksteen.


Bron: D'HUYVETTER C., DE LONGIE B. & EEMAN M. met medewerking van LINTERS A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5n1 (A-G), Brussel - Gent.
Auteurs:  d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kapel Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart [online], https://id.erfgoed.net/teksten/395 (geraadpleegd op ).