erfgoedobject

Neoclassicistische rijhuizen

bouwkundig element
ID
3950
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/3950

Juridische gevolgen

Beschrijving

Geheel van twee gekoppelde, neoclassicistische winkelhuizen van elk twee traveeën, vier bouwlagen en een mezzanine onder een zadeldak (nok parallel aan de straat, pannen). Het betrof oorspronkelijk panden van slechts drie bouwlagen met een oudere, mogelijk traditionele kern, aangegeven door de insteekverdieping. Deze werden volgens de bouwaanvraag uit 1841 in opdracht van de heer J.B. Van der Linden verhoogd met de vierde bouwlaag en de mezzanine onder een nieuw zadeldak. Bij deze ingreep werd de voorgevel vermoedelijk volledig heropgebouwd. Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden.

Bepleisterde en beschilderde lijstgevels, oorspronkelijk op gekoppelde winkelpuien met midden- en zijportaal, en geleed door de puilijst. Registers van rechthoekige bovenvensters op individuele lekdrempels. Klassiek hoofdgestel met brede, gelede architraaf, mezzanine en oorspronkelijk een houten kroonlijst op klossen. Verbouwde puien.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1841#211 en 1847#305.

Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neoclassicistische rijhuizen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/3950 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.