Teksten van Winkelhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl

Winkelhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl ()

Winkelhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl gebouwd in opdracht van de gebroeders Wauters, naar een ontwerp door de architect Frans Van Dijk uit 1891.

Het winkelhuis Wauters behoort tot het relatief vroege oeuvre van Frans Van Dijk, die aan het begin van zijn loopbaan naam had gemaakt als medeontwerper van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten aan de Leopold De Waelplaats. Omstreeks de eeuwwisseling deed hij zich opmerken met enkele van de meest opvallende huizengroepen in de wijk Zurenborg waaronder "Boudewijn met de IJzeren Arm" en "Scaldis" aan de Cogels-Osylei, en het imposante Grand Hôtel Métropole in de Leysstraat. Als een van de uitverkoren architecten van de Antwerpse elite, de financiële wereld en het bedrijfsleven, beoefende hij zijn carrière lang een monumentaal architectuuridioom van eclectische signatuur.

Rijhuis van één travee en drie bouwlagen onder een zadeldak (leien). Het gevelfront heeft een parement uit rood baksteenmetselwerk in kruisverband met smeedijzeren sierankers, en overvloedig gebruik van zowel blauwe hardsteen als witte natuursteen voor de pui, waterlijsten, speklagen, het drielicht en balkon van de tweede verdieping, en het dakvenster. Korfbogige winkelpui met pilasters en waterlijst, waarvan het houten schrijnwerk met ingeschreven zijportaal, vitrine en bewerkte boogzwik bewaard is. De eerste verdieping wordt gemarkeerd door een driezijdige, houten erker met colonnetten, kroonlijst en afdak, rustend op een hardstenen knorrenconsole. De tweede verdieping afgewerkt door een rondboogfries met waterlijsten, schelptimpanen en kraagstenen waarboven hijsbalken, onderscheidt zich verder door een drielicht met Toscaanse zuilen. Dit laatste is gevat tussen een cartouchepaneel en een geajoureerde borstwering met centraal balkon, waarin een cartouche met het bouwjaar 1891 verwerkt is. Het centrale dakvenster met gedeeld bovenlicht en wortelpilasters, wordt geflankeerd door voluten, en bekroond door een entablement met diamantkoppen, een topstuk met ruitmotief, een gebogen fronton en drie siervazen; hoge schoorsteen.

• HUYBRECHS J. 1994: Frans Van Dijk Architect te Antwerpen 1853-1939, Antwerpen, 149-150.

Auteurs:  Braeken, Jo

Breedhuis met slechts één travee en drie bouwlagen, zadeldak (leien), naar ontwerp van architect F. Van Dijck. Natuur- en baksteenbouw met sierankers in neorenaissancestijl, 1891 gedateerd op gevelsteen. Driezijdige houten erker op schelpvormig kraagstuk, hierboven drielichtvenster met Toscaanse deelzuilen, verrijkt met een geajoureerde borstwering en bekroond door een rondboogfries met schelptympanen. Brede dakkapel voorzien van vleugelstukken en siervazen. Hoge schoorsteen.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek