erfgoedobject

Burgerhuizen

bouwkundig element
ID
39511
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39511

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuizen
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Halle
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Drieverdiepingshuizen van zeven traveeën, uit de 19de eeuw; symmetrisch getekende gevelcompositie met neoclassicistische inslag. Bepleisterde begane grond geritmeerd door zeven korfbogen met sluitsteen en geblokte pilasters met kapiteel. Bakstenen bovenbouw horizontaal geleed door de versierde borstweringen en de doorlopende lekdrempels. Identiek opgevatte zijtraveeën met benadrukte middenvensters: op de tweede bouwlaag gekoppelde rondboogvensters geflankeerd door pilasters met fronton en oculus, op de derde verdieping met een eenvoudige deelzuil in het steekboogvenster. Het middenrisaliet is voorzien van een rechthoekig venster gevat tussen pilasters met een gebogen fronton en een steekboogvormig bovenste venster.


Bron     : De Maegd C. & Van Aerschot S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2N, Gent.
Auteurs :  De Maegd, Christiane, Van Aerschot, Suzanne
Datum  :


Relaties

  • Is deel van
    Stadskern Halle


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuizen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39511 (Geraadpleegd op )