Teksten van De Groote Arent

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/3953

De Groote Arent ()

Huis genaamd "de Groote Arent" (1593), "het Peertshoofd" (1548), "de Stroyen Hoet" en "de Swerten Arent". Diephuis met krulgevel in laatgotische stijl, van twee traveeën, twee bouwlagen en een insteekverdieping onder een zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen), daterend uit de eerste helft van de 16de eeuw. In 1840 liet H. Coolen een neoclassicistische winkelpui aanbrengen, de vensters van de insteek- en bovenste verdieping, en het drielicht van de geveltop aanpassen. Een gevelopstand uit 1832 toont een vermoedelijk hardstenen pui met een skeletstructuur, middenportaal en bovenlichten, en de oorspronkelijke bol-, kloosterkozijnen en het drielicht van de geveltop. De gevel werd in 1919 ingrijpend gerestaureerd, met reconstructie van de kozijnen en het drielicht. Een tweede restauratie in 1961-1962 betrof de volledige vernieuwing van de geveltop.

Zeldzame krulgevel met een zandstenen parement, deels vernieuwd met witte natuiursteen, verankerd door smeedijzeren muurankers. Gerestaureerde bol- en kruiskozijnen op de insteek- en de eerste verdieping, met kwarthol geprofileerde dagkanten en druiplijsten. Markante tweeledige top gemarkeerd door waterlijsten, een gekruld contour verlevendigd door gotisch bladwerk en overhoekse fioelen. Rechthoekig drielicht met lager middenluik in de eerste en rechthoekig luik in de tweede geleding, alle met kwartholle dagkanten en druiplijsten, het middenluik met een latei op kraagstenen. Verbouwde pui.


Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek; Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Goossens M. & Braeken J. 2018: De Groote Arent [online], https://id.erfgoed.net/teksten/297767 (geraadpleegd op ).


de Groote Arent ()

Voormalig huis "de Groote Arent" (1593), "het Peertshoofd" (1548), "de Stroyen Hoet" en "de Swerten Arent". Diephuis, twee traveeën en twee verdiepingen plus insteekverdieping, met zadeldak (Vlaamse pannen), daterend uit de eerste helft van de 16de eeuw.

Krulgevel in laatgotische stijl met zandstenen parement met ankers. Gerestaureerde bol- en kruiskozijnen. Belangrijke tweeledige top gemarkeerd door waterlijsten. Gekruld contour verlevendigd met gotisch bladwerk en overhoekse fioelen. Breed winkelraam verstoort gevelordonnantie. Gerestaureerd in 1919 en 1961-62.


Bron: GOOSSENS M. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A., STEYAERT R., ILLEGEMS P. & DE BARSÉE L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3na, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Goossens M. 1976: De Groote Arent [online], https://id.erfgoed.net/teksten/3953 (geraadpleegd op ).