Teksten van Diephuis met traditionele kern

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/3954

Diephuis met traditionele kern ()

Diephuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder afgewolfd zadeldak, met een traditionele kern die minstens opklimt tot de 17de eeuw. De poelier Jean Joseph Lambo-Tinckloo liet de vroegere trapgevel in 1853 aanpassen tot een neoclassicistische lijstgevel, en een winkelpui met middenportaal aanbrengen op de begane grond. De trapgevel met zeven treden was in de tweeledige top geopend door een rechthoekig drielicht met lager middenluik en een balkgat.

Gedecapeerde bakstenen lijstgevel met nog slechts schaarse sporen van zandstenen onderdelen. Vermoedelijk werd de gevel in 1853 volledig heropgebouwd. Rechthoekige vensters voorzien van een hardstenen lekdrempel en latei met ontlastingsboog. Verbouwde winkelpui en vernieuwde kroonlijst, oorspronkelijk op sierlijke modillons.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1853#893.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Diephuis met traditionele kern [online], https://id.erfgoed.net/teksten/297762 (geraadpleegd op ).


Diephuis met traditionele kern ()

Rijhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder afgewolfd zadeldak. Lambo-Tinckloo laat de vroegere trapgevel in 1853 aanpassen tot een lijstgevel. Recent verkeerdelijk gedecapeerd bakstenen lijstgeveltje met enkele sporen van zandstenen speklagen ter hoogte van de onder-, tussen- en bovendorpels van de verdwenen kruiskozijnen; muurband boven de middenpenant van derde bouwlaag. Rechthoekige vensters voorzien van arduinen lekdrempel en latei met ontlastingsboog. Kroonlijst met sierlijke modillons; uitgewerkt met dropmotief.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1853#893.

Bron: GOOSSENS M. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A., STEYAERT R., ILLEGEMS P. & DE BARSÉE L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3na, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Diephuis met traditionele kern [online], https://id.erfgoed.net/teksten/3954 (geraadpleegd op ).