erfgoedobject

Kasteelhoeve

bouwkundig element
ID
39557
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39557

Juridische gevolgen

Beschrijving

Gesloten hoeve met gebouwen van geel- en witgeschilderde baksteen onder zadeldaken, daterend uit de 19de eeuw. Steekbooginrijpoort naar het ruime, geplaveide erf.

Boerenhuis met anderhalve verdieping van vijf traveeën onder zadeldak (kunstleien). Rechthoekige muuropeningen. Twee verdiepingen hoge stalvleugel in het verlengde. Een tweede stal met hergebruikte oudere deurposten van arduinen negblokken. Lage varkenshokken voorzien van gekoppelde arduinen deurtjes.

Ruime langsschuur met steekbooginrijpoorten. Haaks karrenhuis geritmeerd door steekbogen van baksteen op dunne arduinen pijlers; de inrijpoort naar het erf is hierin geïntegreerd. Veldpoort naast de woning. Een derde poort, bekroond met een reliëfsteen is ingewerkt in de omheiningsmuur tussen hoeve en ingangshek van het kasteel.


Bron     : De Maegd C. & Van Aerschot S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2N, Gent.
Auteurs :  De Maegd, Christiane, Van Aerschot, Suzanne
Datum  :


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Kasteel van Budingen

  • Is deel van
    Halle


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Kasteelhoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39557 (Geraadpleegd op )