erfgoedobject

Hof te Wedem

bouwkundig element
ID: 39566   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39566

Juridische gevolgen

Beschrijving

Sedert 1279 vermelde gesloten hoeve met belangrijk 17de-eeuws woonhuis en omvangrijke hoevegebouwen uit de 19de eeuw, gegroepeerd rondom een geplaveide binnenplaats. Witgekalkt ensemble gelegen te midden van de velden.

Vierkante toren met twee bouwlagen op een verhoogde begane grond, afgedekt met een tentdak (leien), en voorzien van een polygonale traptoren. Bak- en zandsteenstijl uit de 17de eeuw. Afgeschuinde sokkel van breuksteen; gebruik van arkose voor de hoekblokken, de omlijstingen, steigergaten en speklagen. Grotendeels behouden doch deels dichtgemetselde kruiskozijnen met dubbele ontlastingsboog.

Tegen deze woning werd in de 19de eeuw een tweelaags bakstenen boerenhuis gebouwd; de stallen en de langsschuur dateren uit dezelfde tijd; rechthoekige muuropeningen zonder noemenswaardigheid.


Bron     : De Maegd C. & Van Aerschot S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2N, Gent.
Auteurs :  De Maegd, Christiane, Van Aerschot, Suzanne
Datum  : 1975


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Hof te Wedem [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39566 (Geraadpleegd op 20-02-2020)