erfgoedobject

Hof te Wedem

bouwkundig element
ID
39566
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39566

Juridische gevolgen

Beschrijving

Sedert 1279 vermelde gesloten hoeve met belangrijk 17de-eeuws woonhuis en omvangrijke hoevegebouwen uit de 19de eeuw, gegroepeerd rondom een geplaveide binnenplaats. Witgekalkt ensemble gelegen te midden van de velden.

Vierkante toren met twee bouwlagen op een verhoogde begane grond, afgedekt met een tentdak (leien), en voorzien van een polygonale traptoren. Bak- en zandsteenstijl uit de 17de eeuw. Afgeschuinde sokkel van breuksteen; gebruik van arkose voor de hoekblokken, de omlijstingen, steigergaten en speklagen. Grotendeels behouden doch deels dichtgemetselde kruiskozijnen met dubbele ontlastingsboog.

Tegen deze woning werd in de 19de eeuw een tweelaags bakstenen boerenhuis gebouwd; de stallen en de langsschuur dateren uit dezelfde tijd; rechthoekige muuropeningen zonder noemenswaardigheid.


Bron: DE MAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2n, Gent.
Auteurs: De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hof te Wedem [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39566 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.